Seminer: Aşkın Kocabaş (Koç Üniversitesi, Fizik Bölümü)

Aşkın Kocabaş, Koç Üniversitesi Fizik bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır. Çalışmalarında biyolojik sistemlerde ortaya çıkan karmaşık davranışları ve bu davranışları kontrol eden temel fiziksel prensipleri araştırmaktadır. Temel olarak sinir ağlarının canlıların yön bulma davranışını nasıl kontrol ettiği, kalabalık, yoğun etkileşim halindeki grupların beraber hareketleri ve bakterilerin yardımlaşarak nasıl biyofilm oluşturdukları gibi sorular üzerine odaklanmıştır. Çalışmalarında denge halinde olmayan yoğun madde teorileri ile genetik metotları birleştirerek bu temel sorulara cevaplar aramaktadır. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi fizik bölümünden alan Dr. Kocabaş doktora çalışmaları için Bilkent Üniversitesine katılmıştır. Doktora çalışmalarında elektronlar ve fotonların ortak hareketi olan yüzel plazmonlarını lokalize edebilen sistemler geliştirmiştir. 2008 yılında doktora sonrası çalışmalarını için Human Frontier Science Program (HFSP) desteği ile Harvard Üniversitesi, Moleküler Biyoloji Bölümüne katılarak optogenetik teknikler ile sinir sistemlerinin kontrolü üzerine araştırmalar yapmıştır. 2015 yılından beri Koç Üniversitesinde kurmuş olduğu labında deneysel çalışmalarına devam etmektedir.

21dec2022_askin_kocabas.png (183 KB)